Da li se liječenje zuba stvarno dodatno plaća?

Užasno me zanima jedna tema, a to je kako je moguće da liječenje zuba moram dodatno plaćati iako imam redovno zdravstveno osiguranje, pa čak i dodatno zdravstveno osiguranje plaćam već zadnjih nekoliko godina.

Radi se o tome da mi je sasvim jasno kad moramo nešto sitno doplatiti određeni lijek u ljekarni – čak mi je i jasno da moramo kod svog redovnog zubara kod kojeg se vodimo putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje plaćati dodatno one bijele fine ispune za zube jer su samo one najjeftinije tamne ispune pokrivene putem zdravstvenog osiguranja (tako da ukoliko želite bijelu boju na zubima umjesto onih odvratnih starih tamnih, morate dodatno svaku od njih platiti jer se radi o estetici, a ne čistoj potrebi). 

Sve to mogu razumjeti – estetika i sve ono što nije bazična nužda i prvo najjeftinije rješenje čovjek mora sam dodatno platiti. Ali onda mi pogotovo nikako nije jasno zašto liječenje zuba moramo dodatno plaćati, kad je to stvarno osnovna nužda i potreba koju bismo svakako trebali imati pokrivenu u osnovnoj skrbi zdravstvene zaštite koju nam država na taj način obećava, osigurava i na kraju krajeva svakako – biva dužna osigurati u svakom slučaju.

Kako je moguće da liječenje zuba svaki put kad dođem na pregled moja zubarka redovno naplati? Nije baš da dobijem račun, sestra samo kaže – 100 kuna ili 50 kuna ili 150 kuna…na kraju kad pogledam, čak i za sam iznos stvarno nema nikakvog pravila.

Kako je moguće da moja žena za liječenje zuba nikad ništa ne plaća, a meni se redovno vadi novac iz novčanika kod zubara?

Da li to znači da sam i po ovom pitanju sasvim drugačiji od drugih i liječenje zuba za mene traži neke posebne tretmane koji su opet nešto ekstra iznad osnovne zdravstvene skrbi, ili je u pitanju ipak nešto drugo?